Campus BLÅ-konferansen
Fagkonferanse for BLÅ næring
Campus BLÅ-konferansen - en viktig møteplass for havnæringene i regionen.
Campus BLÅ gjentar suksessen fra de tre foregående årene, og arrangerer ny konferanse på Toft torsdag 31. oktober!
Den årlige konferansen ble arrangert for første gang i 2021. Det har vært en stor suksess med fullsatt sal og gode tilbakemeldinger i etterkant av konferansene. Vi gleder oss til en ny BLÅ fagkonferanse med inspirerende innledere i 2024!
Innledere Campus BLÅ-konferansen 2023
Frank Bakke-Jensen
Frank, som bestyrer et direktorat med 20 kontorer langs hele kysten, skal – selvfølgelig – snakke om sjømat. Tittelen på innlegget hans, er «Kunnskap om sjømat – den største gleden». Bakke-Jensen er Finnmarking, oppvokst med Barentshavet som nærmeste nabo, og har tidligere vært både utenriksminister og forsvarsminister. Tidligere var han Høyres fiskeripolitiske talsmann, og kommer til Brønnøysund og Toft direkte fra landsmøtet i Norges Fiskarlag.
Christian Chramer
Hva skjer i verden? Og hvordan ser framtida ut for sjømateksporten vår? Hva slags fisk foretrekker de i Frankrike, Japan, Brasil? Hvordan påvirkes næringa av uroen i verden? En som vet mye om dette, er adm.dir. i Norges sjømatråd, Christian Chramer. Han har selv vært fiskeriutsending i Sør-øst Asia tidligere, og har flere år bak seg som leder, både i Forsvaret og i NHO. Vi gleder oss til å høre Christians perspektiv på makroblidet.
Jan Oddvar Sørnes
Professor ved Universitetet i Nord, Jan-Oddvar Sørnes, skal snakke om hvordan vi i lag kan utvikle bærekraftige studier på Helgeland. Sørnes ledet utviklingsprosjektet for Nesna, der mandatet var å få til en livskraftig campus. I tillegg skulle de se på hva andre institusjoner kunne levere, bl.a. fagskolene. Kan vi f.eks. se for oss en bachelor i havbruk ved Campus BLÅ? Mer om dette på konferansen.
Julie Mjøen
Spillfree AS har som mål å optimalisere fôringsprosessen, og bruker bl.a. videodokumentasjon i arbeidet med dette. Selskapet, som holder til i Trondheim, omtales som en del av det norske «AI-landslaget» (kunstig intelligens). Analytiker og kunderådgiver Julie Mjøen kommer til Campus BLÅ-konferansen for å fortelle mer om dette. Mjøen er havbruksingeniør med interesse for innovasjon og utvikling, og mener f.eks. at det er mange likhetstrekk mellom oppdrett og idrett.
Monica Eide-Hermansen
En bedrift som virkelig satser på bærekraft, er Gratanglaks i Troms. -Vi tar bærekraft på største alvor. Hvis ikke, er det umulig å få tak i ungdom, understreker Monica Eide-Hermansen. Hun er samfunnskontakt i Gratanglaks, en lokaleid havbruksbedrift som har produsert laks siden 1984. Siden 2020 har de laget en egen detaljert bærekraftsrapport: -Hver dag arbeider vi for at Gratangen skal være et godt samfunn å leve i også de neste hundre årene. Vi ser frem til å høre mer om Gratanglaks sitt bærekraftsarbeid,
Kato og Kristin Fredriksen
Far og datter Fredriksen fra Vega Delikatesser står for det lokale perspektivet på sjømattrendene. Vega Delikatesser startet i 1995 med å produsere fisk og skalldyr av høy kvalitet. Siden den gang har de gjort seg mange erfaringer, og det siste året har datteren Kristin rykket opp og overtatt ledelsen ved bedriften. Hvilke sjømatprodukter liker lokalbefolkninga best? Og hvordan satser Vega Delikatesser framover?
Knut Eikeland
Langt vest i Norge, i øyriket Bulandet, ligger et landbasert oppdrettsanlegg som er møtt med jubel og entusiasme fra lokalbefolkningen. De er veldig glad for aktivitet og arbeidsplasser, sier adm. dir Knut Eikeland. Bulandet Miljøfisk, som har skiftet navn til Bue Salmon, startet driften i fjor, og har allerede levert fisk til Mowi og Landøy Fiskeoppdrett. Bue Salmon er nå i gang med Batch 3, som i tillegg til å levere postsmolt, også skal produsere sin første matfisk.
Helene Ravndal og Marianne Lorentzen
På Dønna ligger bedriften Fishbase Group, som har sin egen helt spesielle metode å oppdrette laks på. Bedriften bruker nemlig både RAS- og gjennomstrømningsteknolgi. Nesten 30 mennesker jobber der, og to av dem, FoU-leder Marianne Lorentzen og adm. leder Helene Ravndal kommer til Campus BLÅ-konferansen for å fortelle mer om den unike måten de driver lakseoppdrett på.
Ronald Kvalø
En lokal suksess kan vi trygt kalle NORRDE. Bedriften ble opprettet i 2021, og har vokst med ekspressfart siden. I dag teller staben 20 ansatte, og de har til sammen mer enn 100 års samla erfaring med landbasert oppdrett. Selskapet driver med 3D-print, og spesialiserer seg på bærekraftige leveranser og rådgivning til oppdrettsnæringen, spesielt til landbasert oppdrett. Selv beskriver de seg som et ungt firma i vekst, drevet av lidenskap og interesse for bransjen. Ronald Kvalø er daglig leder i Norrde, og på Campus BLÅ-konferansen blir det forhåpentlig både følelser og fakta om bedriften.
Innledere Campus BLÅ-konferansen 2022
Arne Hjeltnes
Hjeltnes gleder seg til å besøke Helgeland igjen: -Framtida er langs kysten vår. Helgeland er ikke bare unik fra naturens side, det er også en region der det skjer utrolig mye spennende og framtidsretta, sier han. Arne Hjeltnes skal snakke om det som opptar han mest: Framtida for norsk sjømat – og for næringa.
Camilla Robertsen
Robertsen, som er fiskehelsebiolog i Nordlaks, har fulgt laksen i det store havfarm-prosjektet i Vesterålen, Jostein Albert. Hun har vært ansvarlig for det faglige opplegget og dokumentert de to første produksjonssyklusene som har foregått 5 km fra land. Hun skal fortelle mer både om erfaringer og utfordringer på Campus BLÅ-konferansen.
Snorre Jonassen
Regiondirektør i Cermaq, Snorre Jonassen, skal fortelle om spennende teknologi og individbasert oppdrett. Med utviklingskonsesjoner gjør de forsøk med biometri – ansiktsgjenkjenning – på laksen, nærmest som vi bruker Face-ID på mobilen.
Henriette Hansen
Kan laksen vokse seg stor på råstoff fra skogen? Eller fra alger i sjøen? Etter omfattende forsøk ved LetSea sitt forskningsanlegg på Dønna, mener forskerne at det er mulig. Henriette kommer til konferansen, bl.a. for å fortelle mer om hvordan vi i framtida kan lage vårt laksefôr av eget råstoff.
Svein Erik Hjerpbakk
Hjerpbakk fra Nordic Comfort Products (NCP) på Hemnesberget skal snakke om sirkulærøkonomi. NCP gjenvinner både plast og metall fra havbruk og fiske, og lager bærekraftige møbler som gjør internasjonal suksess. Avfallet samler de hos lokale oppdrettsselskaper.
Malin leder NCE Aquaculture, en næringsklynge som fokuserer på forskning og innovasjon. Malin har studert eksportmarkedsføring, har en master i energiledelse og skal snakke om hvordan vi kan produsere forråvarene regionalt. Mye av fotavtrykket i laksenæringa kommer nettopp fra foret, og Malin tar for seg muligheter og flaskehalser for å få et lavere karbonavtrykk.
Sten Roald Lorentzen
Sten Roald har de siste 15 årene jobbet med landbasert oppdrett, først i Akva Group og nå som adm.dir. i Aquaculture Innovation. Ute på Toft har han tenkt å ta havet – og fisken – på land, i ei storsatsing med matfiskanlegg på Toft. I tillegg har Aquaculture Innovation prosjekter som matfiskanlegg på Bulandet og smoltanlegg i Vevelstad. Investeringene kommer opp i 8 milliarder NOK, og betyr mer enn 300 lokale arbeidsplasser ferdig utbygd.
Oppdretter, lærer og ildsjel Arnfinn Torgnes har jobbet med havbruk i om lag 40 år, og er en rekrutterer i særklasse. I mange år har han stått i spissen for å arrangere en egen jenteleir ved Norsk Havbrukssenter. Hvert år de siste 11-12 årene, har jenter fra 10. klassen tilbragt to dager på Toft og bokstavelig talt tatt et dypdykk i næringa. Arnfinn brenner for å få flere damer ut på merdkanten, og har sin egen suksessoppskrift.
Einar Brattland
Einar Brattland kommer på Campus BLÅ-konferansen på Toft 10. november og skal fortelle om gründereventyret han har skapt med selskapet sitt, Akvapartner. I dag har han fire patenter til oppdrettsnæringa, og kunder over hele verden, bl.a. i Canada, Chile og Vietnam.