Campus BLÅ-konferansen - en viktig møteplass for havnæringene i regionen.
Vi gjentar suksessen fra de tre foregående årene, og arrangerer ny fagkonferanse for blå næring på Toft torsdag 31. oktober!
Den årlige konferansen ble arrangert for første gang i 2021. Det har vært en stor suksess med fullsatt sal og gode tilbakemeldinger i etterkant av konferansene. Vi gleder oss til en ny BLÅ fagkonferanse med inspirerende innledere i 2024!
Meld deg på konferansen
Innledere Campus BLÅ-konferansen 2024
Martin Skaug
I mars ble det kjent at fotballstjernen Erling Braut Haaland har inngått et samarbeid med Norges Sjømatråd. Han blir global ambassadør for norsk sjømat, og markedsføres nå med slagord som «Eat the best. Be the best, like Erling Braut Haaland». Kommunikasjonsdirektør Martin Skaug i Norges Sjømatråd kommer til Campus BLÅ-konferansen og forteller historien bak dette skupet.
Elisabeth Ytteborg
Elisabeth Ytteborg er doktor i fiskehelse ved matforskningsinstituttet NOFIMA. Hun har forsket på akvakultur i 20 år, og de siste 10 årene spesielt på klimaforandringer og fiskehelse. Ytteborg roper et alvorlig varsku nå, og mener at klimakrisen kan snu livene våre på hodet. Spørsmålene hun stiller, er om laksen tåler ekstremværet? Og er vi rustet til å hjelpe den?
Thomas Myrholt
Akvafuture har lenge hatt lyst til å satse mer her på Sør-Helgeland. Det har ikke vært mulig, fordi selskapet ikke har fått nye konsesjoner, selv om de produserer lusefri laks med 96% superior-kvalitet og slamoppsamling. Utålmodige på å få videreutvikle seg, har Akvafuture oppretta et datterselskap i Canada, ansatt daglig leder, og ser på mulighetene for å satse også der. Hele historien får du høre på Campus BLÅ-konferansen.
Nina Santi
Nina er daglig leder i INAQ, som hjelper bedrifter i sjømatnæringen til å vokse. INAQ leverer rådgivning på alle nivå, fra styrerommet til ut på fartøy og merder. Kundene kommer fra Sverige, Spania, Hellas, Skottland, India og Namibia, i tillegg til hovedtyngden i Norge. Spisskompetansen er spesielt å hjelpe de bedriftene som er ferdig med etablererfasen. Nina Santi mener ny produksjonsteknologi endrer risikobildet for fiskehelsa og fiskevelferden, og forteller mer om dette på konferansen.
Bjørn Arve Bønå
Aldri før har det vært så mange elever på Campus BLÅ Videregående skole. I år var det 30 nye elever som begynte i første klasse, og det er det største elevtallet noen gang. Den nye rektoren, Bjørn Arve Bønå, er svært fornøyd: - Vi vil ha aktivitet og går for full maskin, sier Bønå. Neste år får skolen også oppreyye de etterlengta 10 studieplassene i Vg2 Maritime fag, som gir fagbrev som matros eller skipsmotormekaniker. Bønå forteller mer om blå utdanning framover på Campus BLÅ-konferansen.
Emilia Hauan Lundeby
Både laksen og folket skal ha det bra, mener 21-åringen Emilia, som gikk i det første kullet til Campus BLÅ videregående skole i 2018. Så bar det rett ut til Nova Sea som lærling, før hun ble fast ansatt som røkter. I fjor høst var hun med i det første kullet på den nystartede fagskolen på Campus BLÅ. Målet er å bli driftsleder, og Emilie kommer til Campus BLÅ-konferansen og forteller mer om blå utdanninger og hvorfor hun har valgt dette yrket.
Helene Øyangen Lindberg
Pionerbedriften Oceanize har siden 2017 resirkulert tau fra fiskeri- og havbruksnæringa. Det gamle tauverket finner du bl.a. i Kiwis handlekurver og McDonalds serveringsbrett i dag! I Rørvik har Oceanize et område like stort som 11 fotballbaner, der de resirkulerer og behandler avfall. Forsknings- og utviklingsleder i Oceanize, Helene Øyangen Lindberg, kommer til Campus BLÅ-konferansen og forteller bl.a. mer om hva utrangert plast og gammelt tau kan brukes til.
Lars Konrad Johnsen
UTROR ønsker å skape en helt ny næring for industrinasjonen Norge. Vi er allerede verdensledende på operasjoner offshore, og denne unike kompetansen vil UTROR ta inn i oppdrettsnæringa, nærmere bestemt på Trænabanken. Denne satsinga krever milliardinvesteringer, og planen er å skape 2-3000 arbeidsplasser på Helgeland over de neste tiårene. Lars Konrad, forretningsutvikler i UTROR, var med å starte UTROR i 2021, og skal fortelle mer om de spenstige planene på konferansen.
Tomas Sund
Det begynte med et hyggelig møte på standen på Aqua-NOR i fjor, og førte til at den lokale bedriften Havida begynte å samarbeide med det færøyske selskapet Gro Aqua. Ved hjelp av denne alliansen skal Havida, ledet av Tomas Sund, starte en omfattende nasjonal satsing med utgangspunkt i Brønnøysund. Hvorfor er Nord-Norge og Færøyene en god match? Hva kan dette bety for Brønnøysund? Hvilke utfordringer må løses? Det forteller Tomas mer om på Campus BLÅ-konferansen.
Innledere Campus BLÅ-konferansen 2023
Frank Bakke-Jensen
Frank, som bestyrer et direktorat med 20 kontorer langs hele kysten, skal – selvfølgelig – snakke om sjømat. Tittelen på innlegget hans er «Kunnskap om sjømat – den største gleden». Bakke-Jensen er Finnmarking, oppvokst med Barentshavet som nærmeste nabo, og har tidligere vært både utenriksminister og forsvarsminister. Tidligere var han Høyres fiskeripolitiske talsmann, og kommer til Brønnøysund og Toft direkte fra landsmøtet i Norges Fiskarlag.
Christian Chramer
Hva skjer i verden? Og hvordan ser framtida ut for sjømateksporten vår? Hva slags fisk foretrekker de i Frankrike, Japan, Brasil? Hvordan påvirkes næringa av uroen i verden? En som vet mye om dette, er adm.dir. i Norges sjømatråd, Christian Chramer. Han har selv vært fiskeriutsending i Sør-øst Asia tidligere, og har flere år bak seg som leder, både i Forsvaret og i NHO. Vi gleder oss til å høre Christians perspektiv på makroblidet.
Jan Oddvar Sørnes
Professor ved Universitetet i Nord, Jan-Oddvar Sørnes, skal snakke om hvordan vi i lag kan utvikle bærekraftige studier på Helgeland. Sørnes ledet utviklingsprosjektet for Nesna, der mandatet var å få til en livskraftig campus. I tillegg skulle de se på hva andre institusjoner kunne levere, bl.a. fagskolene. Kan vi f.eks. se for oss en bachelor i havbruk ved Campus BLÅ? Mer om dette på konferansen.
Julie Mjøen
Spillfree AS har som mål å optimalisere fôringsprosessen, og bruker bl.a. videodokumentasjon i arbeidet med dette. Selskapet, som holder til i Trondheim, omtales som en del av det norske «AI-landslaget» (kunstig intelligens). Analytiker og kunderådgiver Julie Mjøen kommer til Campus BLÅ-konferansen for å fortelle mer om dette. Mjøen er havbruksingeniør med interesse for innovasjon og utvikling, og mener f.eks. at det er mange likhetstrekk mellom oppdrett og idrett.
Monica Eide-Hermansen
En bedrift som virkelig satser på bærekraft, er Gratanglaks i Troms. -Vi tar bærekraft på største alvor. Hvis ikke, er det umulig å få tak i ungdom, understreker Monica Eide-Hermansen. Hun er samfunnskontakt i Gratanglaks, en lokaleid havbruksbedrift som har produsert laks siden 1984. Siden 2020 har de laget en egen detaljert bærekraftsrapport: -Hver dag arbeider vi for at Gratangen skal være et godt samfunn å leve i også de neste hundre årene. Vi ser frem til å høre mer om Gratanglaks sitt bærekraftsarbeid.
Kato og Kristin Fredriksen
Far og datter Fredriksen fra Vega Delikatesser står for det lokale perspektivet på sjømattrendene. Vega Delikatesser startet i 1995 med å produsere fisk og skalldyr av høy kvalitet. Siden den gang har de gjort seg mange erfaringer, og det siste året har datteren Kristin rykket opp og overtatt ledelsen ved bedriften. Hvilke sjømatprodukter liker lokalbefolkninga best? Og hvordan satser Vega Delikatesser framover?
Knut Eikeland
Langt vest i Norge, i øyriket Bulandet, ligger et landbasert oppdrettsanlegg som er møtt med jubel og entusiasme fra lokalbefolkningen. De er veldig glad for aktivitet og arbeidsplasser, sier adm. dir Knut Eikeland. Bulandet Miljøfisk, som har skiftet navn til Bue Salmon, startet driften i fjor, og har allerede levert fisk til Mowi og Landøy Fiskeoppdrett. Bue Salmon er nå i gang med Batch 3, som i tillegg til å levere postsmolt, også skal produsere sin første matfisk.
Helene Ravndal og Marianne Lorentzen
På Dønna ligger bedriften Fishbase Group, som har sin egen helt spesielle metode å oppdrette laks på. Bedriften bruker nemlig både RAS- og gjennomstrømningsteknolgi. Nesten 30 mennesker jobber der, og to av dem, FoU-leder Marianne Lorentzen og adm. leder Helene Ravndal kommer til Campus BLÅ-konferansen for å fortelle mer om den unike måten de driver lakseoppdrett på.
Ronald Kvalø
En lokal suksess kan vi trygt kalle NORRDE. Bedriften ble opprettet i 2021, og har vokst med ekspressfart siden. I dag teller staben 20 ansatte, og de har til sammen mer enn 100 års samla erfaring med landbasert oppdrett. Selskapet driver med 3D-print, og spesialiserer seg på bærekraftige leveranser og rådgivning til oppdrettsnæringen, spesielt til landbasert oppdrett. Selv beskriver de seg som et ungt firma i vekst, drevet av lidenskap og interesse for bransjen. Ronald Kvalø er daglig leder i Norrde, og på Campus BLÅ-konferansen blir det forhåpentlig både følelser og fakta om bedriften.