Driftslederstudiet har et omfang tilsvarende to semestre på fulltid (60 studiepoeng – Fagskolegrad ) og gjennomføres over fire semestre, – fire semestre på deltid. Driftsleder-studiet omfatter sentrale forhold i en operativ lederrolle innenfor enten sjøbasert akvakultur.
Studiet er fleksibelt og samlingsbasert med samlinger i klasserom, klasserom-på-nett og e-læring.
Om studiet
Studiet omfatter 9 moduler (med forbehold om endringer av innhold og timetall i den enkelte modul):
MODUL 1 LEDLSE OG PERSPEKTIV
Ledelse og perspektiv-modulen er en overbygning og en refleksjonsvegg for de påfølgende modulene innen ledelse. Her vil grunnleggende sammenhenger i ulike typer organisasjoner bli presentert, samtidig som studentene kan vurdere hvordan egen bedrift plasserer seg i landskapet, både hvordan interne forhold fungerer, og hvilke parametre som man blir vurdert ut fra i en samfunnsmessig sammenheng. Modulen tar også for seg skolens pedagogiske utgangspunkt, og ser på ulike strategier og teknikker for læring.
MODUL 2A BIOLOGI, KJEMI OG DRIFTSPLANLEGGING - SJØBASERT
Vann, velferd og miljø står sentralt i denne modulen der spesifikke faktorer for sjøbaserte anlegg blir gjennomgått. Bærekraft blir berørt gjennom sykdomsproblematikk, ernæring og kvalitetsbedømming.
MODUL 2B BIOLOGI, KJEMI OG DRIFTSPLANLEGGING - LANDBASERT
Vann, velferd og miljø står sentralt i denne modulen der spesifikke faktorer for landbaserte anlegg blir gjennomgått. Bærekraft blir berørt gjennom sykdomsproblematikk, ernæring og kvalitetsbedømming.
MODUL 3A TEKNOLOGI OG DRIFTSPLANLEGGING - SJØBASERT
Modulen tar for seg oppbygging og virkemåte for ulike komponenter i sjøbaserte anlegg, og hvordan disse kontrolleres, feilsøkes og rettes opp. Disse faktorene settes inni en HMS-ramme og opp mot risikoanalyse og rømningssikkerhet.
MODUL 3B TEKNOLOGI OG DRIFTSPLANLEGGING - LANDBASERT
Modulen tar for seg oppbygging og virkemåte for ulike komponenter i landbaserte anlegg, og hvordan disse kontrolleres, feilsøkes og rettes opp. Disse faktorene settes inni en HMS-ramme og opp mot risikoanalyse og sikkerhet.
MODUL 4 LEDELSE I UTVIKLING
Sammenhengen mellom kulturer og type ledelse står sentralt i denne modulen. Ettersom næringen er sterkt utviklingsorientert er det naturlig å se på hvilke faktorer som kjennetegner slike bedrifter, og hvordan leder kan opptre i ulike sammenhenger. Modulen tar også for seg teamledelse og hvordan roller formes i ulike arbeidsgrupper.
MODUL 5 LEDELSE, ADMINISTRASJON OG HMS
Grunnleggende innføring i driftsøkonomi og rapportering. Studentene får trening i å vurdere ulike driftssituasjoner opp mot lovverk og andre styrende bestemmelser. Modulen tar videre for seg prinsipper og praktisk bruk av modeller for vurdering og analyse av risiko knyttet til oppdrettsanlegg. Internkontroll, avvikssystem og revisjon knytter momentene sammen.
MODUL 6 RELASJONSLEDELSE
Modulen gir en opplæring i HMS tilsvarende HMS grunnkurs for bedrifter («40-timers kurset»), og legger opp til praktiske øvinger i hvordan driftsledere jobber med systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på et operativt nivå. Det gis også en innføring i krisehåndtering og personalomsorg, og hvordan dette kan utøves i praksis.
Modulen avsluttes med en ferdighetsprøve.
MODUL 8 PROSJEKTER OG PROSJEKTLEDELSE
Små og større prosjekter kjennetegner bransjen, og her får studentene en innføring i prosjektmaler, og gjennomføring av prosjekter både teoretisk og praktisk.
MODUL 9 AVSLUTTENDE PROSJEKTOPPGAVE
Prosjektoppgaven skal dokumentere studentens evne til å fordype seg i en problemstilling, samt vise hvordan praksis innen ett fagområde kan påvirke andre. Oppgaven kan løses individuelt, eller i grupper av inntil 3 studenter.
Studiets omfang
Studiet har et omfang på 60 studiepoeng, – ca. 1500 timer inkludert egenarbeid og eksamener.
Studieavgift
Kr 40 000
Studiefinansiering
Campus BLÅ Fagskole er godkjent for studiefinansiering gjennom Lånekassen.
Forbehold om antall studenter
Skolen tar forbehold om tilstrekkelig antall studenter på det enkelte studium.
Neste oppstart
12. september 2023.
Søknad
Campus BLÅ Fagskole har løpende opptak, og dersom det er flere søknader enn plasser på studiet, vil kvalifiserte søkere plasseres på venteliste i den rekkefølge søknadene er mottatt.
Søknad
Dersom du har spørsmål om studiet kan du ta kontakt på mail eller telefon 91 92 11 02.